Mi az a Humidor?
A szivar tökéletes tárolásának elengedhetetlen feltétele a humidor. Akár otthon, akár az irodában, csak egy megoldás létezik a szivar számára: egy humidor. Ebben egy speciális párásító rendszer biztosítja az optimális páratartalmat, hogy a szivarokat a lehető legjobban megvédje a környezeti tényezőktől. A 70 %-os páratartalom megőrzi a szivarok eredeti aromáját, lehetővé téve, hogy évekig optimálisan tárolhatók és elszívhatók legyenek.
Az alábbiakban bővebben megtudhat mindent a humidor működéséről:
Ha csak egy kicsit is érdekli a szivarok fogyasztása, nem kell sok idő, hogy a szivar tárolásával is foglalkozzon. A szivaroknak nagyon speciális hőmérsékletre és nedvességtartalomra van szükségük ahhoz, hogy hosszú távú tárolás esetén frissek maradjanak, és a megfelelő páratartalmat nem fogja tudni tartani párásító készülék nélkül. Ha a szivarkollekciójáról van szó, ezt a praktikus eszközt humidornak hívják, és a szivarok körülbelül egy-két hétnél hosszabb ideig történő tárolásánál elengedhetetlenül szükséges.
Amikor először lép be a szivarozás világába, egy új humidor meglehetősen misztikusnak tűnhet. Szivarjainak megfelelő páratartalom szinten tartása azonban nem kell, hogy bonyolult legyen. Itt van minden, amit tudnia kell a humidor kiválasztásáról és használatáról, hogy biztos lehessen benne, hogy kedvenc szivarjai hosszabb ideig is az ízélmény maximumán maradjanak.
Mi a humidor?
A humidor egy olyan szivar tároló eszköz, amelyet úgy terveztek, hogy segítsen fenntartani egy adott relatív páratartalmat. Ez azért fontos a szivarok esetében, mert a bennük lévő dohánylevelek természetes módon tágulnak és húzódnak össze a körülöttük lévő levegő relatív páratartalmának függvényében. Ha a szivarok túl szárazak, összeszáradnak, és elveszítik jellegzetes ízüket és illatukat. Túl forrón is fognak égni, ami a megfelelő szívást tovább rontja. Ellenben a nagyon magas páratartalom penészesedéshez, további erjedéshez, sőt még dohánybogár-fertőzéshez is vezethet.
A humidor lehet akár kicsi, mint az utazó humidornak szánt doboz, vagy olyan nagy, mint a dohányboltok által használt tároló szivarszekrény. Legyen szó asztali humidorról, szivarszekrényről vagy egy mini humidorszekrényről, mindegyiknek jól záródónak kell lennie a belső hőmérséklet fenntartásához, valamint biztosítani kell egy humidor párásítót és egy higrométert, hogy segítsen fenntartani a megfelelő páratartalmat. Általánosságban elmondható, hogy mind a kis, mind a nagy humidorok hasonló módon működnek, hogy fenntartsák az ideális relatív páratartalmat és hőmérsékletet, hogy nedvesen tartsák a szivarokat.
Hogyan működnek a Humidorok?
Egy jó humidorban minden megtalálható, amire szüksége van ahhoz, hogy szivarjait megfelelő körülmények között tartsa. Egy jó minőségű szivar tároló humidor több mint egy egyszerű doboz, számos fontos alkatrészből áll, hogy tökéletes legyen a belső klíma.
A humidor párásító rendszere
A humidor legfontosabb része a párásító rendszer. Ez lehet egyszerű vagy összetett, a humidor méretétől és típusától függően. A párásító nedvességet juttat a humidorba, így a szivarok teltek maradnak és lassabban égnek. A megfelelő páratartalom segít megőrizni az illóolajokat is, amelyek biztosítják a kedvenc szivarjaitól elvárt zamatot és illatot. Általában az a cél, hogy a párásítóban kb. 70 százalékos relatív páratartalmat tartson az optimális tárolási feltételekhez. Ehhez a humidorjának vízforrásra van szüksége.
A nedvességet többféle módon is be lehet vinni a szivar tároló humidor belsejébe, többek között a következőkkel:
- Szivacs: A legegyszerűbb párásító a desztillált vízbe áztatott szivacs. Ez nedvességet bocsát ki a humidorban, ugyanakkor a páratartalom szintjét ezzel az egyszerű nedvesítő eszközzel bonyolult fenntartani. A desztillált víz elengedhetetlen ahhoz, hogy elkerülje az ásványi anyagok és a penész bejutását a humidorjába.
- Óázis vagy virághab: Ezeket a zöld hab-blokkokat gyakran használják a díszes virágkompozíciókhoz, ezzel biztosítanak a csokornak nedvességet. Rengeteg vizet tartanak meg, és fokozatosan engedik ki, de egyúttal magukba szívják a szivarillatot, és évente egyszer vagy kétszer ki kell cserélni őket. A habosított oázis víz helyett propilénglikollal működik a legjobban, mert automatikusan így fenntartja a 70 százalékos relatív páratartalmat, és nem kell aggódnia a felesleges nedvesség felszabadulása miatt.
- Akrilpolimer-kristály: Ezek a kis méretű gyöngyök úgy vannak kifejlesztve, hogy súlyuk akár 500-szorosát is képesek felvenni a vízből, amelyet aztán a humidor belsejébe engednek, hogy így nedvesen tartsák a szivarokat. Előkezelik őket propilénglikollal, hogy segítsék a víz lassú felszabadulását, de ez a vegyület egy-két év elteltével végül eloszlik és hatástalanná válik. Az akrilpolimer-kristályt desztillált vízzel áztassa be, hogy működésbe léphessen.
- Humidipak (Boveda): Ezek a speciális párásítók egy membránba vannak csomagolva, amely lehetővé teszi a víz felszívódását vagy kibocsátását, hogy a párásítót egy adott relatív páratartalom szinten tartsa. Kiválaszthatja azt a tasakot úgy is, hogy az ideális páratartalmat 70 százalékon - vagy kívánság szerint ennél magasabb vagy alacsonyabb értéken - tartsa. Bár kényelmesek, néhány havonta cserélni kell őket.
- Elektromos párásítók: Az elektromos párásító egy kis készülék, amely nedvességet ad egy nagy igénybevételű humidorhoz. A készülékbe desztillált vizet kell töltenie, a többit pedig a gép végzi el, érzékeli a páratartalom szintjét, és szükség szerint nedvességet ad a levegőhöz.
Higrométer (nedvesség-mérő)
A páratartalom-mérő a humidor másik fontos tartozéka. Ez méri a belső páratartalom szintjét, hogy megtudja, szükség van-e pára hozzáadására vagy a felesleges nedvesség elvonására, hogy a páratartalom csökkenjen. A hygrometer lehet digitális vagy analóg (amely egy jelzett körben vagy félkörben forgó tűhöz hasonlít), és az elektromos páratartalom-szabályozóval ellátott humidorokban a párásító berendezéshez van kötve. Nagyon fontos, hogy rendszeresen - hetente vagy kéthetente egyszer - ellenőrizze a páratartalom-mérőt, hogy megbizonyosodjon arról, hogy minden rendben van-e a humidorjában.
- Thermo-hygrometer: A szivarokat állandó hőmérsékleten kell tartani, hogy a legjobb minőségben megőrizzék eredeti állapotukat. Ennek a legtöbb esetben körülbelül 21 foknak kell lennie, bár a friss szivarokat akár 20 fokos hőmérsékleten is tarthatja, vagy akár 22 fokos hőmérsékleten is. A hőmérséklet-szabályozóval nem rendelkező humidorok esetében egy egyszerű hőmérő még mindig értékes visszajelzést ad a belső körülményekről. A hőmérséklet figyelése például lehetővé teszi, hogy tudja, mikor kell a humidort hűvösebb helyre vinni, hogy elkerülje a túl meleg viszonyokat. A tartósan magas hőmérséklet lehetővé teheti a szivarbogár peték kikelését, és a humidorban egy lárvákból álló, vonagló kupacot eredményezhet. Ha egyenletes hőmérsékletet tart, az segít a páratartalom egyenletes szinten tartásában is - ez pedig könnyebb szivarok problémamentes tárolását jelenti.
Humidor anyaga: a spanyol cédrusfa
A spanyol cédrusfa használata alapvető választás a humidor belső kialakításához. Egyes humidorok falai spanyol cédrusból vannak készítve, míg mások spanyol cédrusfát használnak a polcokhoz és/vagy a belső fiókok készítéséhez. A spanyol cédrusból készült humidorok a spanyol cédrusból készült szekrényekhez hasonlóan taszítják a rovarokat, és megóvják a tartalmukat a tönkremeneteltől. Ez a faanyag segít csökkenteni a dohánybogár-fertőzés lehetőségét, és csökkenti a baktériumok és a penészgombák szaporodását is. A spanyol cédrusnak emellett nedvszívó tulajdonsága is van, amely lehetővé teszi, hogy felszívja és leadja a vizet, így segít a humidor belsejének kiegyenlített nedvességtartalmát megőrizni.Ezekkel a tulajdonságokkal nem csoda, hogy a spanyol cédrus évszázadok óta a humidorok választott faanyaga. Ha szivarjait a csomagolásuk nélkül tárolja, akkor a szivarok magukba szívják a cédrus illatát és ízét - ez egy további aromaréteg, amelyet sokan nagyon kívánatosnak találnak.
Miért van szüksége humidorra?
A dohány meleg, párás éghajlaton fejlődik a legjobban, és a szivarok érleléséhez is állandó hőre és megfelelő mennyiségű páratartalomra van szükség, hogy a levelek lassan száradjanak, anélkül, hogy rothadnának. A legjobb szivarokat Kuba és más karibi országok párás szigetein készítik.
Mi a lényeg? A szivarok párás környezetben születnek és nőnek fel, és így is kell tartani őket, hogy meghosszabbítsuk élettartamukat és megőrizzük finom aromájukat. A következőkben bemutatjuk, mit tesz a humidor a szivarokért:
Védi az illóolajokat
A szivar egyedi ízét és aromáját a dohánylevelekben található illóolajok és egyéb oldható vegyületek adják. Ezeket a napfény, a hő vagy a hideg könnyen károsítja. A humidor gondoskodik az állandó hőmérsékletű, sötét helyről, hogy a szivarok a lehető legjobb állapotban maradhassanak.
Fenntartja a megfelelő hőmérsékletet
Amikor a szivarok kiszáradnak, a levelek forrón és gyorsan égnek, amikor meggyújtja azt. Ez fanyar, kellemetlen füstöt eredményez. Ha a szivarok túl nedvesek, egyenetlenül égnek, sőt, a kitágult leveleknek köszönhetően, amelyek megnehezítik a levegő átszívását, nehéz lehet egyáltalán elszívni őket.
Megakadályozza a rovarok okozta károkat
A dohánybogár lárvák túlélhetik a pácolást és még az intenzív füstölést is, és mindaddig nyugalomban lapulnak a szivarok belsejében, amíg a páratartalom és a hőmérséklet meg nem emelkedik, és ki nem kelnek. Egy fertőzés elpusztíthatja az egész szivarkollekciót, de a humidor segítségével a páratartalom elég alacsony marad ahhoz, hogy a dohánybogarak életciklusa beinduljon.
Javítja az aromát az érlelés során
A finom szivarok legalább egy évig tartó tárolása javíthatja az aromájukat, amely az érlelés során finom változásokon megy keresztül. Az aromás spanyol cédrusból készült humidor hosszú távon védi a szivarokat, és saját ízvilágot kölcsönöz a szivarosok által keresett összetett, zamatos élményhez.
A HumidorBolt szivar "felszerelés" teljes választékát kínálja méghozzá elképesztő áron. Itt talál szivarjaihoz kedvére szivarvágót, szivartokot, öngyújtót, hamutartót valamint kiegészítő párásítót és szivar gázt is. HumidorBolt oldalán minőséget vesz és spórol!