Szivar kiválasztása kezdőknek - Ha nem biztos benne, hogy melyik szivart válassza, és még csak most kezdi a szivarozást, fontos, hogy megismerkedjen a különböző típusú szivarokkal, amelyekkel valószínűleg találkozni fog.

A szivarok szokásos típusai (formái és méretei):

- Parejos

- Korona

- Petit Corona

- Robusto

- Corona Gordo

- Churchill

- Panetela


Gyakran megtévesztik az embereket azzal, hogy azt higgyék, minél drágább a szivar, annál jobb az íze. Ez azonban általános tévhit. A magas árak nem mindig jelentenek jobb minőséget. Javasolt először olcsóbb szivarokat vásárolni, amíg rájön, hogyan kell szivarozni, és melyik íz tetszik.

Ha egy szivarozó társaságban valaki megkínálj egy eddig ismeretlen ízvilágú szivarral, de túl félénknek érzi magát, hogy megkérdezze tőle (vagy akár nem is biztos benne), pörgesse össze a szivart a hüvelykujja és a mutatóujja között. Ha darabos és pattog, vagy túl puha, vegyen el egy másik szivart. A jó szivarra az egész állandó és szilárd textúra jellemző.