A humidor előkészítése: a higrométer kalibrálása

A humidor megvásárlása után el kell végezni néhány egyszerű műveletet, mielőtt szivarok kerülnek a humidorba. Ellenkező esetben a cédrusfa bélés kivonja a nedvességet a szivarokból.

A hajszálhigrométer előre kalibrált, és csak akkor szükséges újrakalibrálni, ha erős rázkódás érte a szállítás során.

Az analóg higrométer kétféleképpen kalibrálható:

- A leginkább javasolt és legpontosabb kalibrálási módszer a sós módszer, amelynek során sót kell helyezni a higrométer mellé egy kis műanyag dobozba. Egy csészényi, vagy egy kanálnyi sót kell megnedvesíteni néhány csepp vízzel. Nem szükséges, hogy a só feloldódjon a vízben, egyszerűen csak nedvesnek kell lennie. Ezután el kell helyezni a sót és a higrométert egy jól szigetelő műanyag dobozban, és türelmesen kell várni. Nagyjából 8 óra elteltével a dobozban 75%-osnak kell lennie a páratartalomnak. Ezt követően egy csavarhúzó segítségével állítsa be a higrométer mutatóját hátul, hogy a higrométer 75%-os páratartalmat mutasson.
- A másik megoldás az, hogy távolítsa el a higrométert a humidorból, majd csavarja bele a higrométert egy alaposan megnedvesített rongyba, majd várjon egy órát, végül egy csavarhúzó segítségével állítsa be a higrométer mutatóját hátul, hogy az 96%-os relatív páratartalmat mutasson.