Higrométer mérési pontosság

Az analóg higrométereket be kell kalibrálni az első használat előtt. Kivételt képez ez alól a hajszálhigrométer, amely szállítás előtt pontos kalibrálásra kerül. Ugyanakkor igényelhet újrakalibrálást, ha rázkódás érte a szállítás során.

Ahogy már korábban is említettük, a fémrugós higrométerek pontossága korlátozott. A hajszálhigrométerek pontosabbak, mivel a humidoron belüli páratartalomra van optimalizálva a mérési tartományuk. Ugyanakkor, tudni kell azt is, hogy a hőmérséklet mérésével ellentétben a páratartalom mérése kevésbé pontos. Még a laboratóriumokban használatos több, mint 100$-os higrométerek gyártói is csak + / – 2%-os mérési pontosságot garantálnak.

Az analóg higrométereket évente kell kalibrálni. Ha a humidor hagyományos fémrugós higrométerrel van felszerelve, akkor nagyon fontos odafigyelni a páratartalom változására. Akril-polimer vagy szivacs alapú párásító használata esetén (további információ a párásítók fajtái című részben) a páratartalom automatikusan beáll 70% körüli értékre. Ilyen esetekben csak arra kell figyelni, hogy rendszeresen fel legyen töltve desztillált vízzel vagy propilén-glikollal (a szivacs alapú párásítók esetében), ha a páratartalom csökkenni kezd. Ha bármi kétség merül fel, a szivarokat kézbe véve megállapítható, hogy a tárolás megfelelő környezetben történik-e.