A humidorok minőségi kritériumai

A közelmúltban a humidorok átlagára csökkent. Sok vásárlót összezavarhat a humidorok közötti hatalmas árkülönbség, főként azért, mert az eladásra kínált modellek gyakran hasonló megjelenésűek.

Először is, milyen funkcionális tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy humidornak? Alapvetően egy humidornak meg kell felelnie arra a célra, hogy a belsejében fenntartható legyen egy állandó páratartalom – ez nagyjából a 70%-os páratartalmat jelenti, ráadásul fontos az is, hogy a humidorbelső különböző pontjain fenntartható legyen egy bizonyos hőmérséklet.

Ezen alapvető funkció biztosításához az alábbi kritériumok szükségesek:

- Megfelelő és hatékony párásító rendszer használata. Mi a passzív párásítók közül a polimer alapú párásítót javasoljuk (kristály). Korábban pedig a még ma is népszerű szivacsos párásítót alkalmaztuk.
- Spanyol cédrusból készült belső kialakítás, amely elnyeli a nedvességet és egyenletes klímát biztosít a szivarok számára. A legmegfelelőbb típusú spanyol cédrus használata mellett a fa vastagsága igen fontos szempont. Az átlagos 1-2 mm vastagságú belső fal nem teszi lehetővé a spanyol cédrus jótékony hatásainak teljes kiaknázását.
- A levegő cirkulálása a humidorban. A humidor belső kialakításának és a tálcák elrendezésének olyannak kell lennie, hogy a levegő szabadon keringhessen a humidor minden részében. A nem megfelelő légáramlás árfekvéstől függetlenül sok humidor gyenge pontja lehet.

Mindemellett, a humidorok minőségét az alábbi tulajdonságok is nagyban meghatározzák:

- A zsanéroknak tartósnak kell lenniük, és zajmentesen kell üzemelniük hosszú éveken keresztül. A jó minőségű humidorokban kizárólag kitámasztható zsanérokat alakalmaznak.
- Csak pontos higrométert szabad használni. A hajszálhigrométereket célszerűbb használni a fémrugós szerkezetű higrométerekkel szemben.
- A fából készült humidortest szilárdsága. A masszív humidortest javítja a humidor szigetelését, és nagyban növeli egy jó konstrukció értékét is.
- A lakkozás minősége.

A humidorok tervezésekor a fent említett kritériumokhoz igazodva, azoknak leginkább megfelelő humidorok gyártására törekedtek. A legmodernebb alkotórészek, minőségi anyagok és innovatív konstrukció kombinálásával megfelelnek a minőségi elvárásoknak, és azt bizonyítják, hogy egy jó minőségű humidorért nem feltétlenül kell egy vagyont fizetni.